genomineerd:
2016, 2017, 2018 en 2019

 

Klassieke muziek - Inspiratie tussen schilders en componisten - door Joop van Velzen

Aanvang: 15 september 20:00
Categorieën: lezingen, klassiek

 

Tijdens deze avond laat Joop van Velzen ons zien en horen hoe schilders en componisten elkaar beïnvloeden.

Kunst is niet een doel op zich, maar een manier om de mensheid aan te spreken’, vond componist Modest Moessorgski. Als het gaat om het verweven van muziek en beeldende kunst bracht de Rus het misschien wel beroemdste voorbeeld voort met zijn Schilderijententoonstelling. 

Een vakgenoot van Moessorgski liet zich inspireren tot muziek door een ander kunstwerk. Ruim dertig jaar later werd Sergei Rachmaninov – gedurende een bezoek aan Parijs – getroffen door een reproductie in zwart-wit van het schilderij Die Toteninsel van de Zwitserse schilder Arnold Böcklin.

Niet alleen in Rusland, maar ook elders rond het begin van de negentiende eeuw gingen muziek en schilderkunst een mooie liaison aan. In Spanje maakte Enrique Granados zijn pianosuite Goyescas, met in zijn achterhoofd de schilderijen van zijn landgenoot Francis Goya.

De verhouding tussen muziek en beeldende kunst ontwikkelde zich daarna gestaag verder. Af en toe pakte een componist het thema weer op. De Italiaan Ottorino Respighi – een meester in de orkestrale klankkleur – toonzette drie schilderijen van renaissancekunstenaar Botticelli, waaronder de beroemde kunstwerken La Primavera en De geboorte van Venus.

Muziek van klassieke componisten bewijst dat zij, geïnspireerd door kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken), tot componeren kwamen en dat, anderzijds, hun noten van alles kunnen oproepen, ook beelden. Of zoals  Leopold Stokowski het eens formuleerde: ‘Kunstenaars schilderen hun beelden op het doek, componisten schilderen hun beelden op de stilte.

Joop van Velzen is M.Sc./M.A., universitair afgestudeerd in de biologie/botanie én tevens in de muziekgeschiedenis. Met zijn enthousiaste manier van vertellen neemt hij iedereen - ervaren of beginneling - mee in de bijzondere wereld van klassieke muziek. 

Toegangsprijsprijs € 10,00 (inclusief een kop koffie of thee) per persoon en per avond.
Na de avond ontvangt u een uitgebreide syllabus.


copyright 2022    Winterdijk30b