Boekpresentatie Rock da Hoogovens - Frans Hagendoorn

Datum: 17 mei 20:00
Categorieën: Presentatie

EINDELIJK! Op vrijdag 17 mei a.s. verschijnt de nieuwe roman van Frans Hagedoorn: Rock da Hoogovens. Dit gebeurt tijdens een fees­te­lij­ke en infor­matieve bijeen­komst in Winterdijk 30b.
Aanvang 20.00 uur. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door wethouder Dilek Odabasi-Seker.
Een kopje koffie of thee staat voor je klaar namens Winterdijk 30b.

Tijdens deze bijeenkomst gaan presen­tator Joep Trommelen en Frans niet alleen in op het boek zelf, maar ook op de rol die staalconcern de Hoogovens (nu Tata Steel en vooralsnog in Indiase handen) al honderd  jaar heeft in de IJmond. Aan­vankelijk als sociaal ver­antwoord werk­gever voor duizenden arbeiders, overal vandaan. In het begin uit West-Friesland, Drenthe en Limburg later uit Italië, Spanje en Portugal. Door het oprukkende interna­tionale hyper kapita­lisme en de toenemende milieu­bezorgdheid van de jaren zeventig (Club van Rome) bleek het sociale beleid steeds minder houd­­baar.
De aanvankelijk zo mooie symbiose met de omgeving (werkgelegenheid, goede sociale en culturele voorzien­in­gen, Hoog­oven­­schaak­toer­nooi) begon even­eens slijtage te vertonen. Vooral in Wijk aan Zee gingen steeds meer stem­men op om de staal­reus milieu­technisch aan banden te leggen. Wie de actualiteit volgt, weet dat op dit moment  de senti­menten in het dorp  verdeeld zijn.

Tegen deze achtergrond spelen de ge­­beur­tenissen in Rock da Hoogovens.
Begin jaren 80. Drie oude kame­raden vinden elkaar na vijftien jaar terug en komen op het spoor van een vernuftige frau­de. Inzet is waar­devol duinge­bied tussen Bever­wijk en Wijk aan Zee, dat staalgigant Hoog­­ovens nodig heeft voor uit­breiding van zijn fabrieken.
Tussendoor lossen ze de moord op een leraar aan hun oude mid­delbare school op en wor­­den min of meer gere­cru­teerd door ANGE. Dit is een inter­nationale organisatie - Alliance Nouvelle des Gardiens Eco­logique - die zich op onor­thodoxe wijze inzet voor behoud van het milieu op lokale basis met lokale medewerkers. Zij baseert zich losjes op de theorieën van Mao over de guerillastrijd.

De eerste druk van Rock da Hoogovens verschijnt 17 mei in eigen beheer in een kleine oplage. Paperback, omvang 165 pagina's, prijs € 15,00
Op deze avond kunt u bij Frans' char­mante verkoopassistente Simone ook nog de laatste ex­em­plaren van zijn vorige uitgaven aanschaf­fen.
Sintemaartenskinderen/Des enfants de Saint Martin (2011, gedichten, € 9,50)
Nieuwe avonturen van Harm en Klaas (2013, verhalen, € 9,50)
Retourtje Schin op Geul (2017, korte roman, € 9,50)
Tijdschrift Alle verhalen van Harm en Klaas (2019, verhalen, € 15,00)

Nog niet verkrijgbaar zijn dan:
Tijdschrift Harm! (2019, verhalen)
Gado Gado met mayonaise (2020, roman)

Naast Joep en Simone werken aan deze avond mee Raff Roothans (techniek), Esther de Graaf, Monique de Heide, Dilek Odabasi en Duo Vinyl. Frans: "Ik stel hun hulp zeer op prijs, en die van iedereen die me heeft ge­ad­viseerd, gestimuleerd, bekritiseerd, aangemoedigd, verbeterd etc. tijdens het lange proces van tot standkoming van dit werk. Het is opgedragen aan mijn vader, de Man met de Bril." 

Soundtrack
Elk hoofdstuk begint met een citaat uit een pop of rock song. De volledige lijst hiervan plus bonus is op­ge­nomen achter in het boek. De nummers worden tijdens de presentatie op 17 mei integraal gedraaid door DJ Raff van Duo Vinyl. Een groot deel is ook terug te vinden op Spotify, zoek op Rock da (Hoogovens).
't Dondert in IJmuiden!

Foto: Frank Trommelen


copyright 20198 Winterdijk30b  |  website: hoofzaak