Het Hemelse Rijk herrezen - Voordracht van dr. Jan van Oudheusden 

Datum: 16 april 19:30
Categorieën: lezingen

Let op: i.v.m. de voetbalwedstrijd Ajax-Juventus is op verzoek de aanvangstijd van deze lezing vervroegd naar 19.30 uur. Einde 20.45 uur (voor wie op tijd thuis wil zijn)

De opgang van China in onze tijd is verbluffend. Het land exporteert op grote schaal auto’s en elektronica, en poetst oude concepten op, zoals van de legendarische Zijderoute. De Chinese beschaving was echter eeuwen geleden ook al sterk en toonaangevend. Dat bewijzen uitvindingen als die van het papier, het buskruit en de boekdrukkunst. Lange tijd was China wereldmarktleider in producten van zijde en porselein. In de achttiende eeuw gold ‘het Hemelse Rijk’ zelfs als modelstaat.

Op een lange periode van neergang vanaf 1800, toen China speelbal werd van westerse machten en van Japan, volgden rampzalige experimenten uit de tijd van Mao Zedong, die miljoenen levens eisten. Kort na Mao’s dood (1976) bleek het Hemelse Rijk echter snel weer te herrijzen en zijn oude zelfvertrouwen te herwinnen. Sinds de ‘vette’ jaren negentig heeft het land van inmiddels bijna 1,4 miljard inwoners zich in razend tempo ontwikkeld tot een wereldmacht die zijn plaats opeist op het geopolitieke toneel.

Jan van Oudheusden zal dit in beeld brengen in een PowerPointpresentatie die drie kernelementen bevat: opgang, neergang en nieuwe opgang van het volkrijkste land ter wereld.

Dr. Jan L.G. van Oudheusden (Waalwijk 1949) is historicus, docent en auteur. Tot 2011 was hij werkzaam als geschiedenisdocent aan het Dr.Mollercollege te Waalwijk. In 2017 verscheen van zijn hand:  Het Hemelse Rijk herrezen, de geschiedenis van China in vogelvlucht. Daarnaast schreef hij o.m. boeken over de Eerste Wereldoorlog en over de geschiedenis van de Verenigde Staten, van het Midden-Oosten en van de hele wereld. Hij verzorgt cursussen aan de seniorenacademie Hovo-Brabant te Tilburg.

Foto: Wieke Hoeke

 


copyright 20198 Winterdijk30b  |  website: hoofzaak