Ave Maria in Brabant en daarbuiten

Datum: 03 februari 15:00
Categorieën: exposities, Presentatie

Eric Kolen verzorgt een enthousiasmerende en soms ook ontroerende presentatie over Maria. Over hoe zij niet alleen Brabant, maar ook de rest van de wereld ‘veroverde’. Het is bijna ongelooflijk hoe intens zij mensen bezighoudt, inspireert én soms ook ontroert!

Hoe komt het toch?
In het Brabantse met zijn bedevaarten en processies zijn mei en oktober dé Mariamaanden. In menige woning staat een Mariabeeld in de huiskamer, dikwijls met een koarske of met een vaasje met gevlochten meizoentjes erbij. Weet je nog? Desalniettemin is Maria voor ‘de meeste gelovigen van weleer’ (...) vooral de Middelares, die ‘een goed woordje doet bij haar zoon als er iets gedaan moet worden’. Bij ziektes, bij examens, bij... noem maar op!
Eric Kolen gaat ook in op achtergronden van het fenomeen ‘Maria’: waar komt die verering vandaan, waarom werd Maria ingezet als tool in het kader van de Contrareformatie, waarom is ‘Maria’ zo verbonden met wonderverhalen? Uit Lourdes, Fatima en Beauraing, maar ook uit bijvoorbeeld Elshout, Den Bosch, Ommel em Handel. 
Natuurlijk laat Eric Kolen ook afbeeldingen van Maria ‘all over the world’ zien.

Maria-Sing-Along
Heb je overigens zélf herinneringen aan Maria uit jouw jeugd? Uit de allerlaatste nadagen van het Rijke Roomsche Leven? Breng gerust een Mariabeeldje mee en deel jouw verhaal met andere aanwezigen.
Voorts streelt muziek van Schubert, Verdi, Mozart, Monteverdi, Bach/Gounod, Pergolesi en Caccini je oren. Geniet bovendien van ontroerende volksdevotie-uitingen. Van ‘O reinste der schepselen…’, ‘God groet u zuivre bloemen’ en ‘Sterre der Zee’. En, ze worden nog gezongen ook, die prachtige aloude Marialiederen. Dus, kun je nog zingen, zing dan mee! Ben erbij en onderga een authentieke beleving van dat zo typische Ave Maria-gevoel. In Brabant en daarbuiten!

Expositie Ons' Maria
En dat is niet alles. Herinner je je nog de heldinnen-expositie die we enkele jaren geleden hielden in Winterdijk30b? Daarbij kwamen ook enkele Maria's naar voren. Nu geven we in Winterdijk30b alle ruimte aan Maria.
Iedereen die een beeldje (3D) of een afbeelding (2D) van Maria heeft en daar een persoonlijk verhaal bij heeft, mag dat naar Winterdijk30b brengen of sturen. Wij maken er een Maria-waardige expositie van. Je mag ook een foto van je persoonlijke Maria sturen, als er maar een kort verhaaltje bij zit. Ja mag natuurlijk ook zelf een beeld of afbeelding van Maria maken en insturen.
Wij exposeren de Maria's van 3 februari t/m 28 februari. Vragen? Mail dan even naar Alfred: info@winterdijk30b.nl 
De expositie wordt op 3 februari geopend met een eigen gedicht van Thieu Mertens, dat hij zelf voordraagt.

Lukt het reserveren niet? Kom er gewoon fijn bij! Je kunt contant betalen bij binnenkomst. Wij beschikken niet over een pinautomaat.


copyright 20198 Winterdijk30b  |  website: hoofzaak