Skip to main content

Zomerweken - Lezing: Hoe ontstond de Nederlandse democratie?, door J.P. van Paauwvliet

Zomerweken is een samenwerking tussen het Huis van Waalwijk, 't NUT en Go Waalwijk en biedt een programma voor iedereen die niet op vakantie is.

Hoe ontstond de Nederlandse democratie?
In september 1781 werd er in de Nederlanden, vanuit geblindeerde koetsen, over alle grote steden een anoniem geschreven pamflet verspreid. Het pamflet heette ‘Aan het Volk van Nederland’ en bracht een schokgolf teweeg. Het betekende het begin van een periode van ongekende revolutie.
In de jaren die volgden, werd het fundament gelegd voor een nieuw politiek staatsbestel en werd er een begin gemaakt met het ‘democratische tijdperk’.

Het democratische tijdperk
Op zaterdag 31 januari 1795 werd de Hollandse Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger afgekondigd in Den Haag. In dit document werden voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis fundamentele mensenrechten en gelijke burgerrechten geformuleerd en vastgelegd.
Deze aanzet voor de democratie vond plaats na een jarenlange strijd en heftige gebeurtenissen.

De revolutie resulteerde in de opening van de eerste nationale volksvertegenwoordiging op 1 maart 1796 en de Nederlandse Grondwet op 1 mei 1798. Het betekende een fundamentele breuk met het middeleeuwse verleden…

“De revolutionaire spanningen aan het eind van de 18e eeuw liepen nergens in Nederland zo hoog op als in de Langstraat. En daarnaast hebben de veldslagen tijdens de Bataafs-Franse inval van 1793-1794 zich hoofdzakelijk afgespeeld in Brabant, waarmee de feitelijke omwenteling zich dus hier afspeelde. Er is dan ook genoeg te vertellen aangaande Brabant en ik zal dit in de lezing meenemen”.

De heer Paulus van Paauwvliet brengt in zijn lezing de gebeurtenissen van de Nederlandse Revolutie in beeld, die leidden tot het ontstaan van Nederland als democratie en moderne natie (www.centrum1795.com).

Locatie: Huis van Waalwijk Lezing van 10.00 – 12.00 uur.
De lezing wordt afgesloten met een kop soep en een broodje.

Reserveren via deze website van Winterdijk30b

Tip: bezoek de expositie “Aan het volk van Nederland” Heuvel 2, Oosterhout. Open: vrijdag t/m zondag

Evenement-informatie

Aanvang dinsdag 13 augustus 2024 10:00
Einde dinsdag 13 augustus 2024 12:00
Prijs per persoon €7,50