Skip to main content

Thee, heel gewoon?

Tegenwoordig drinkt iedereen thee. Naast water is thee de drank die over de hele wereld het meest gedronken wordt! Dus…. hoog tijd om aandacht te schenken aan het ontstaan en de verspreiding van deze populaire drank.
Oorspronkelijk kwam alle thee uit China, waar ze daar al meer dan 2500 jaar gecultiveerd wordt.
Vanaf de Songdynastie, (960-1279) wordt de Chinese theeceremonie steeds verfijnder met vooral opgeklopte groene poederthee.
Het westen zal echter pas vele eeuwen later, vanaf 1610, kennismaken met thee, een exotische drank die vaak argwanend werd bekeken. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat de arts Cornelis Bontekoe dan een verhandeling schrijft over “gebruik en misbruik van thee!” Het drinken van thee was overigens aanvankelijk voorbehouden aan een kleine elitegroep, dus helemaal 'niet gewoon'!

Tijdens de presentatie worden diverse soorten thee, (zoals zwarte en groene) gedemonstreerd evenals de groene poederthee.
Daarna gaat Cultuurhistorica Ingrid van Leeuwen in op de verspreiding van de thee over Europa en het ontstaan van de Engelse High-Tea.
Na de boeiende lezing gaan we verschillende soorten thee proeven met toepasselijke lekkernijen. Samen met een demonstratie van antieke voorwerpen, waan je je in lang vervlogen tijden…

Ingrid van Leeuwen studeerde geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Ze is eigenaar van Histotainment: een bedrijf dat presentaties met een knipoog verzorgt op het gebied van cultuur.

Georganiseerd door 't Nut.
NUT-leden € 12,50, niet-leden € 17,50. inclusief 1 x koffie/thee in de pauze en 1 drankje na afloop. 


Evenement-informatie

Aanvang woensdag 15 mei 2024 14:00
Prijs per persoon €17,50

Wij accepteren geen reserveringen meer