Skip to main content

De magie van opera II

Ontdek de magie van opera met deze operacursus, deel II Twee avonden kijken en luisteren naar de geschiedenis van de Duitse opera. Operakenner en musicoloog Leo den Oudsten neemt u mee door de geschiedenis van deze boeiende kunstvorm, en leert u hoe u kunt kijken en luisteren naar opera. Zelf zegt hij: “De Duitse opera kent in de 17de en 18de eeuw geen eigen muzikale identiteit: de Italiaanse opera overheerst."
Carl Maria von Weber schreef: "Geen volk was zo traag en onzeker bij het ontdekken van zijn eigen specifieke kunstvormen."
Pas in de 19de eeuw bij von Weber, Mozart, Beethoven en Wagner krijgt de Duitse opera vorm. Enkele titels van opera’s die Leo gaat vertonen zijn: Graun “Montezuma”, Gluck “Orfeo en Euridice”, Mozart “Die Zauberflöte, ”Beethoven “Fidelio”, Weber “Der Freischütz”, Wagner “Tristan und Isolde”, Strauss “Salome”, “Elektra” en “Der Rosenkavalier”, Schönberg “Moses und Aron, Berg “Lulu” en andere.

De cursus is geschikt voor liefhebbers van opera, maar ook voor geïnteresseerden die opera willen ontdekken. Met uw opgedane kennis van het genre en zijn context, krijgt een voorstelling meer betekenis en kijkt en luistert u met (nog meer) plezier naar opera.

Leo den Oudsten houdt zich al ruim 50 jaar bezig met opera. Hij studeerde in 1998 af aan de Rijksuniversiteit van Utrecht met als afstudeerrichting de opera. Naast operalezingen, –inleidingen en –cursussen begeleidt hij al bijna 25 jaar opera- en concertreizen. "Eigenlijk wil ik mij zo breed mogelijk opstellen als het gaat om muziek. Maar als ik moet kiezen, zou mijn specialisatie zonder enige twijfel opera zijn. Opera heeft zoveel te bieden, meer dan muziek alleen en dat is wat ik juist zo aantrekkelijk vind. Graag wil ik mijn kennis delen met anderen en ik vind het leuk om het uit te dragen.”

Georganiseerd door 't Nut.
NUT-leden € 12,50, niet-leden € 17,50, inclusief 1 x koffie/thee in de pauze en 1 drankje na afloop. 
Zaal open 19.00 uur.

Hier vind u meer informatie over 't Nut Langstraat

Evenement-informatie

Aanvang woensdag 17 januari 2024 19:30
Prijs per persoon €17,50

Wij accepteren geen reserveringen meer