Nieuwe natuur - film

Op donderdag 1 juni wordt in Winterdijk30b een Belgische film van het Food Forest Institute uit Brussel vertoond. Deze film gaat over de ontwikkeling van nieuwe natuur. In België is men hiermee al langer aan de slag dan in Nederland. Ook in onze eigen woonomgeving speelt dit thema, bv. in de Westelijke Langstraat en de Binnenbijster in Waspik en Samen Tuin in Sprang Capelle. Wellicht kunnen we hierbij leren van onze zuiderburen.
Leo de Vlieger met bril

Zanger-gitarist Leo de Vlieger speelt met zijn nieuwe band “Bril” een dwarsdoorsnede van zijn hele oeuvre. Hiermee zal hij zowel zijn Nederlands- als Engelstalige repertoire ten gehore brengen.
Bij zijn optredens als troubadour zingt Leo liedjes in beide talen, dus besloot hij deze strikte scheiding der talen ook bij zijn bandoptredens te laten varen.
Filosofie: De ontworteling

'De ontworteling' is de titel van een boek van Simone Weil dat ze midden in de oorlog schreef. Het kwaad heeft ons tot in de wortels van ons bestaan aangetast en we dreigen verloren te gaan als we niet kunnen aarden. Heeft een mens , als een plant, wortels nodig? En heeft Vasalis gelijk: 'Wie kan het verdragen, als een boom zijn wortels verlaat, en uit dansen gaat?'
Langstraters - Lezing door Nol Kleijngeld

In zijn lezing Langstraters vertelt Kleijngeld de geschiedenis van de streek. Om te kunnen overleven leveren bewoners eeuwenlang strijd tegen het water. Honderden jaren is De Langstraat grensstreek tussen Brabant en Holland en zodoende meestal strijdtoneel in oorlogstijd. Als bakermat van de Nederlandse leer- en schoenindustrie heeft de streek afwisselend glorietijden en diepe crises beleefd. Een gezamenlijk beleefde geschiedenis heeft De Langstraat volgens Kleijngeld tot een eenheid gemaakt. De spreker maakt van een ingewikkelde geschiedenis een boeiend verhaal. Hij wisselt persoonlijk, historisch en bestuurlijk perspectief met elkaar af. Sommige lijnen trekt hij tot in de tegenwoordige tijd door.