Skip to main content

Zomerweken - Lezing: Brabant in beeld, door Piet de Jongh

Zomerweken is een samenwerking tussen het Huis van Waalwijk, 't NUT en Go Waalwijk en biedt een programma voor iedereen die niet op vakantie is.

Brabant in Beeld
Het verhaal van het natuurlijke Brabant, zo zou je deze presentatie ook kunnen noemen, bestaat uit twee delen. Allereerst het ontstaan uit een poolwoestijn met stuivende zanden en woeste waterstromen in de ijstijd. In deze tijden is de basis voor ons landschap gevormd. Een glooiende zandbodem doorsneden door beken met op sommige plaatsen wat leem in de grond. Hierop hebben zich de eerste mensen gevestigd en het beeld opgebouwd van een Brabant van vennen, bos en heide.
Dat is echter niet het hele verhaal en dit wordt na de pauze toegelicht. Hierin kijken we naar wat er na de ijstijden gebeurde. Er vormden zich uitgestrekte ontoegankelijke venen, daarnaast overstroomde een groot deel van de provincie door de stijgende zeespiegel. Dit zorgde voor een klei-Brabant en een veen-Brabant dat we nu nog kennen. We wandelen door de vele karakteristieke natuurgebieden die er nu nog zijn en van deze ontwikkeling getuigen.

Ook de mens heeft een bijdrage aan het nu natuurrijke Brabant geleverd. Door het afgraven van het veen en het in de eerste eeuwen kleinschalig uitoefenen van landbouw ontstond er andere natuur. Dat dit soms te ver doorgevoerd werd kun je o.a. zien in de Loonse en Drunense duinen en de Biesbosch.

Samengevat maken we met veel mooie opnamen een reis door de tijd en het Landschap. We komen in schitterende natuur en hebben oog voor gebieden en de dieren en planten die er leven.

Locatie: Huis van Waalwijk Lezing van 10.00 – 12.00 uur.
De lezing wordt afgesloten met een kop soep en een broodje.

Reserveren via deze website van Winterdijk30b

VOL

Tip: Het NoordBrabants Museum: “Het verhaal van Brabant”, altijd te zien.

Evenement-informatie

Aanvang dinsdag 16 juli 2024 10:00
Einde dinsdag 16 juli 2024 12:00
Prijs per persoon €7,50

Sorry, alle kaarten voor dit evenement zijn gereserveerd.