Mathijs Leeuwis - GALIBIER

Datum: 01 februari 20:30
Categorieën: muziek

Mathijs Leeuwis presenteert deze avond zijn nieuwste album GALIBIER (uitgekomen in november 2018)
Een instrumentaal album over pedal steel gitaar, bergen en wielrennen.

GALIBIER is een instrumentale ode aan de mooiste en de meest pijnlijke beklimmingen die een mens kan tegenkomen, gespeeld op pedal steel gitaar. Ingegevendoor een diepe liefde voor het afzien op de fiets en de organische klanken van de pedal steel is GALIBIER ontstaan. 
Pedal steel gitarist Mathijs Leeuwis bracht voor GALIBIER een bijzondere groep muzikanten bijeen: gitarist Marzio Scholten, drummer Mischa Porte en pianist/producer Mathijn den Duijf werkten aan het album mee. In de studio van Kytopia namen zij dit album volledig analoog op. Alle stukken werden direct op band gezet, zonder herkansing. Het album is verschenen in een geïllustreerde vinyluitgave, op cd en cassetteband.

De naam van het album is ingegeven door de Col du Galibier, een bergpas van 2645 meter hoog in de Franse Alpen, bekend onder wielrenners en wielerfanaten. Tijdens de lange en zware beklimming trekt het landschap in eindeloze bochten traag voorbij, terwijl de bergtop in de verte lonkt. Deze ervaring wordt binnen GALIBIER gevangen: harmonische geluidslandschappen die tezamen een muzikaal eerbetoon zijn aan de mooiste beklimmingen van Frankrijk en de meest bijzondere verhalen uit het wielrennen.

De A-zijde (cd: 1 t/m 5) van het album is een conceptuele beklimming en afdaling van de Col du Galibier, terwijl de B-zijde (cd: 6 t/m 10) op meer gedetailleerde verhalen en beelden uit het wielrennen focust, zoals onder meer het tragische levensverhaal van Jempi Monseré, een door doping op hol geslagen peloton en de mythische finish op de Champs-Élysées. 
Daarnaast is GALIBIER een onderzoek naar de muzikale mogelijkheden van de pedal steel gitaar. Het instrument is onlosmakelijk verbonden met traditionele countrymuziek, maar de muzikale mogelijkheden zijn veel groter. Deze andere wegen worden binnen dit project verder onderzocht door de muzikale omgeving van het instrument volledig weg te halen uit de hoek van de americana en ruimte te geven aan improvisatie en experiment.

Mathijs Leeuwis (Waalwijk, 1985) trad jarenlang op als singer songwriter en won in 2010 de publieksprijs van De Grote Prijs van Nederland. Sinds 2014 speelt hij pedal steel gitaar, waarmee hij buiten het domein van de traditionele pedal steel gitaarmuziek treedt. Daarnaast fietst hij ongeveer 15.000 km per jaar.

Entree € 5 

Hier hoor je Requiem

GALIBIER is tot stand gekomen met ondersteuning van Makersfonds Gemeente Tilburg, Impulsgelden Provincie Brabant, bkkc, Voordekunst, Prins Bernard Cultuurfonds

GALIBIER verschijnt op vinyl, cd en cassetteband. Het album is te koop in de cd-winkel of te bestellen via www.mathijsleeuwis.com


copyright 2018 Winterdijk30b  |  website: hoofzaak